BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink
1972 - 1981
 
Home
Cronologie
Componente
Generatii
Software
Calculatoare Celebre
Curiozitati
Resurse
Contact

    1972    Intel introduce primul microprocesor pe 8 biţi, 8008, la o frecvenţă de 200 KHz. Procesorul a fost iniţial creat pentru firma Computer Terminal Corporation (numită apoi Datapoint). Procesorul avea 16 Kocteţi de memorie, 3500 de tranzistoare, bazate pe o tehnologie de 10 microni, şi o viteză de 60.000 de instrucţiuni pe secundă.

 

    1972    Nolan Bushnell formează firma Atari, şi creează Pong, primul joc video comecial.

 

    1973    Micral a fost primul calculator personal (PC) bazat pe un microprocesor, Intel 8008. Thi Truong a dezvoltat calculatorul  şi Philippe Kahn software-ul. Truong, fondatorul şi preşedintele companiei franceze R2E, a creat Micral-ul ca un înlocuitor al minicalculatoarelor în cazul în care nu era nevoie de o performanţă foarte mare. Datorită preţului de $1.750, Micral-ul nu a penetrat niciodată piaţa americană. În 1979, Truong a vândut Micral-ul firmei Bull.
    1974    Cercetătorii de la Centrul de Cercetare Xerox Palo Alto au creat Alto - prima staţie de lucru cu mouse inclus pentru intrare. Alto stoca diferite fişiere simultan în ferestre, oferind meniuri şi icoane, şi putea fi legat la o reţea locală. Cu toate că firma Xerox nu a vândut niciodată Alto-ul în mod comercial, a oferit un număr mare din acestea universităţilor. Inginerii au încorporat apoi caracteristicile acestuia în alte staţii de lucru şi calculatoare personale (PC) .
    1974    Scelbi a prezentat calculatorul 8H, primul calculator comercial din S.U.A. bazat pe un microprocesor, Intel 8008. Acest calculator putea servi aplicaţiilor ştiinţifice, electronice şi biologice. Avea 4 Kocteţi de memorie internă şi avea ambele interfeţe, "teletype" şi de osciloscop. În 1975, Scelbi a introdus versiunea 8B, cu 16 Kocteţi de memorie pentru piaţa de business. Compania a vândut aproximativ 200 de exemplare, pierzând $500 pe fiecare bucată.
    1975    Ediţia din ianuarie a revistei Popular Electronics avea pe copertă calculatorul Altair 8800, bazat pe microprocesorul Intel 8080. După câteva săptămâni de la debut, clienţii au asaltat compania producătoare, MITS, pentru comenzi. Bill Gates şi Paul Allen au creat şi vândut BASIC ca limbaj software pentru Altair. Ed Roberts a inventat 8800 - care se vindea cu $297, sau $395 cu tot cu carcasă - şi a definit termenul de "calculator personal". Acesta avea o memorie de 256 de octeţi (expandabilă la 64 Kocteţi) şi o structură de bus pe 100 de linii, care a devenit apoi standardul S-100. În 1977, MITS a fost vândut firmei Pertec, care a continuat să producă Altair-uri până în anul 1978.
    1976    Steve Wozniak a creat Apple I, primul calculator bazat pe o singură placă. Cu o comandă de 100 de aparate, fiecare la un preţ de $500, Steve Wozniak şi Steve Jobs au debutat în afaceri. Fotografia alăturată prezintă placa Apple I, în care primele 2 rânduri sunt terminalul video şi ultimele 2 sunt calculatorul. Microprocesorul 6502 este aşezat în partea dreaptă, jos. Aproximativ 200 de exemplare au fost vândute înainte ca firma să anunţe succesorul său, Apple II, ca un calculator complet.

    1976    Cray I a fost primul calculator comercial de succes cu procesare vectorială. Acesta era cel mai rapid aparat al momentului datorită formai sale, ca un "C", care a redus foarte mult lungimea firelor şi, implicit timpul necesar semnalului pentru a le traversa.

Anul începerii proiectului:

1972

Anul finalizării proiectului:

1976

Viteză:

166 de milioane de operaţii cu virgulă mobilă pe secundă

Mărime:

1,5 metri cubi

Greutate:

2.600 kilograme

Tehnologie:

Circuite integrate

Frecveţă de ceas:

83 de milioane de cicluri pe secundă

Lungimea cuvintelor:

cuvinte pe 64 de biţi

Set de instrucţiuni:

128 de instrucţiuni

 

    1977    Commodore PET (Personal Electronic Transactor) - a fost printre primele calculatoare lansate în 1977 - a fost asamblat în totalitate şi gata de operare. Avea 4 sau 8 Kocteţi de memorie, 2 unităţi de casete şi o tastatură cu membrană.
    1977    Apple II a fost un real succes când a fost lansat în 1977 deoarece avea circuitul plăcii de bază imprimat, avea comutator pentru curent, tastatură, carcasă, manual, taste speciale pentru  jocuri, cablu de alimentare şi o casetă cu jocul "Breakout". Dacă era conectat la televizor, Apple II producea culori grafice foarte strălucitoare. În afara hardware-ului excelent, el a fost dotat cu VisiCalc, cel mai bun program de lucru tabelar din acea vreme.
    1977    În prima lună după apariţie, primul calculator al firmei Tandy Radio Shack - TRS-80 - a fost vândut în peste 10.000 de exemplare, cu mult mai mult decât estimările companiei de 3.000 de exemplare pe an. La un preţ de $599.95, aparatul includea un microprocesor Z80, afişaj video, 4 Kocteţi de memorie, BASIC, stocare pe casete şi manuale foarte uşor de înţeles, care nu presupuneau cunoştinţe în acest domeniu din partea utilizatorului.
    1981    Firma Apollo Computer a prezentat prima sa staţie de lucru, DN100, care oferea putere mai mare de calcul decât alte microcalculatoare la jumătate de preţ. Apollo Computer şi Sun Microsystems, altă firmă intrată devreme pe piaţa de staţii de lucru, au optimizat calculatoarele lor pentru a rula programe de grafică intensivă, foarte populare în inginerie.

    1981    Adam Osborne a finalizat primul calculator portabil, Osborne I, care cântărea 12 kilograme şi costa $1.795. Preţul a făcut ca aparatul să fie foarte atractiv, deoarece includea software în valoare de aproximativ $1.500. Acesta avea un ecran de 5 inci, 64 Kocteţi de memorie, un modem şi 2 unităţi de dischetă de 5 1/4 inci.

În aprilie 1981, redactorul-şef al revistei Byte, Chris Morgan a menţionat de Osborne I într-un articol intitulat "Tendinţe ale viitorului în calculatoarele personale". Acesta a scris: "Am avut recent ocazia să văd calculatorul Osborne I în acţiune. Am fost impresionat de compactitatea sa: ar încăpea sub un scaun de avion. (Adam Osborne a făcut deja o cerere de aprobare la FAA pentru a utiliza aparatul la bordul unui avion). O singură problemă: ecranul poate fi prea mic pentru gustul unora."

 

    1981    IBM a introdus PC-ul, producând o creştere mare a pieţei de calculatoare personale. Primul PC rula pe un microprocesor Intel 8088 la o frecvenţă de ceas de 4,77 MHz şi folosea sistemul de operare MS-DOS al companiei Microsoft. Aparatul nu era mai rapid decât rivalii săi, dar IBM l-a înzestrat cu o memorie de zece ori mai mare decât a acestora. Oamenii de afaceri vor fi încântaţi să afle că una dintre primele aplicaţii practice ale PC-ului este întocmirea planificării financiare.

 Back Next

 

Home | Cronologie | Componente | Generatii | Software | Calculatoare Celebre | Curiozitati | Resurse | Contact