BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.
1944 - 1971
 
Home
Cronologie
Componente
Generatii
Software
Calculatoare Celebre
Curiozitati
Resurse
Contact

    1945    Apare EDVAC, primul calculator cu program stocat. John von Neumann scrie "Primul raport al programului EDVAC", în care prezintă arhitectura unui calculator cu program stocat. Stocarea electronică a informaţiilor de programare şi a datelor elimină necesitatea programării prin metode stângace, cum ar fi cartelele perforate. Acest concept a stat la baza dezvoltării calculatoarelor după 1945. Von Neumann, de origine maghiară, a demonstrat foloasele calculatoarelor: hidrodinamică, armată, meteorologie şi statistici. După război, el s-a concentrat asupra dezvoltării calculatorului Institutului pentru Studii Avansate din Princeton şi asupra exemplarelor sale din lume.
    1946    În februarie, calculatorul ENIAC a fost prezentat publicului, o maşină construită de John Mauchly şi J. Presper Eckert, care a mărit se 1000 de ori viteza predecesorilor săi.
Anul începerii proiectului: 1943
Anul încheierii proiectului: 1946
Au fost programate: conectori, plăci şi întrerupătoare
Viteză: 5000 operaţi pe secundă
Intrări-Ieşiri: cartele, lumini,întrerupătoare, conectori
Suprafaţa: 100 metri pătraţi
Proiectanţi: John Mauchly şi J. Presper Eckert.

 

    1948    Calculatorul SSEC (Selective Sequence Electronic Calculator) făcut de IBM efectua calcule ştiinţifice, cum ar fi: tabele despre poziţia lunii precum şi traseul zborului spre lună al navetei spaţiale Apollo din 1969 .

Viteză: 50 înmulţiri pe secundă
Intrări-Ieşiri: cartele perforate
Memorie: cartele preforate, tuburi vidate, relee
Tehnologie: 20000 relee, 12500 tuburi vidate
Suprafaţă: 8 × 15 metri
Proiectant: Wallace Eckert

 

    1948    Computerele pot să execute acum mii de calcule pe minut. Multe din aceste calcule complexe presupun stocarea unor numere pentru utilizarea lor ulterioară. Până recent, cea mai performantă folosea tuburi cu raze catodice sau TRC; aceste tuburi sunt asemănătoare celor care se găsesc în noile televizoare. Numerele sunt stocate sub formă de puncte pe ecran, dar această metodă este destul de imprevizibilă, diferite segmente de informaţie fiind deseori pierdute. Se pare ca acum un nou tip de memorie cu rolă magnetică, mai rapidă şi mai sigură va lua locul TRC-urilor. Această tehnologie are avantajul de a pune la dispoziţie vasta capacitate de memorare care este mult mai ieftină din toate punctele de vedere.

 

    1949    Maurice Wilkes asamblează EDSAC, primul calculator cu program stocat practic, laUniversitatea din Cambridge. Ideile sale au venit după lecturarea unor cărţi de la Moore School cu trei ani înainte. Pentru a programa EDSAC, Wilkes a creat o bibliotecă cu programe scurte numite subrutine stocate pe cartele perforate.

Tehnologie: tuburi vidate
Memorie: 1Ko cuvinte, 17 biţi
Viteză: 714 operaţii pe secundă

 

    1949    Calculatorul Manchester Mark I funcţiona ca un sistem complet utilizând tuburile Williams pentru memorie. Acesta a devenit prototipul pentru primul calculator al companiei Ferranti.

Anul începerii proiectului: 1947
Anul finalizării: 1949
Timp pentru o adunare: 1.8 millisecunde
Intrare/Ieşire: bandă, teleimprimantă, comutatori
Memorie: 128 + 1024 cuvinte de 40 de caractere
Tip de memorie: tuburi catodice, tambur magnetic
Tehnologie: 1.300 tuburi vidate
Spaţiu ocupat: o cameră medie
Proiectanţi: Frederick Williams şi Tom Kilburn
    1950    Engineering Research Associates din Minneapolis au construit ERA 1101, primul calculator comercial produs. Primul client al companiei a fost  Flota S.U.A. Avea o capacitate de 1 milion de biţi pe tamburul magnetic, care putea stoca 4.000 de cuvinte care puteau fi citite cu o viteză de 5 milisecunde.
    1950    National Bureau of Standards a construit  calculatorul SEAC (Standards Eastern Automatic Computer) în Washington ca un laborator pentru testarea componentelor şi sistemelor pentru a seta standardele calcilatoarelor. Acesta a fost primul calculator care a utilizat diode, o tehnologie mai bună decât tuburile vidate. SEAC folosea bandă magnetică pentru programe şi date numerice.

    1951    UNIVAC I a fost primul calculator comercial care a atras atenţia publicului larg. A fost creat de compania Remington Rand pentru Biroul de recensământ al S.U.A.

Viteză: 1.905 de operaţii pe secundă
Intrare/Ieşire: bandă magnetică, imprimantă, tastatură
Memorie: 1.000 de cuvinte de 12 caractere
Tip de memorie: bandă magnetică
Tehnologie: tuburi vidate, bandă magnetică
Spaţiu ocupat: 35 metri cubi
Cost: $750.000 + $185.000 pentru imprimanta de mare viteză
Proiectanţi: J. Presper Eckert şi John Mauchly

 

    1952    Un aparat a anticipat corect faptul că Dwight Eisenhower va câştiga alegerile prezidenţiale ale Statelor Unite ale Americii,  dar nimeni nu l-a crezut. Computerul UNIVAC I a făcut uimitoarea predicţie atunci când doar 7% din voturi erau numărate. Acest rol este doar unul din multele pe care le va îndeplini primul computer din lume proiectat de John Mauchy şi John Eckert, doi oameni care împart aceeaşi concepţie privind succesul comercial al computerelor.

 

    1953    IBM a produs primul calculator electronic, IBM 701. În timpul celor trei ani de producţie, IBM a  vândut 19 exemplare unor laboratoare de cercetare, companii aeronautice şi guvernului federal.
    1954    Calculatorul IBM 650 bazat pe tambur magnetic a fost primul calculator produs în masă, din care compania IBM a vâdut 450 în numai un an.  Cu o viteză de  12.500 rpm, tamburul magnetic pentru stocarea de date a oferit o viteză mult mai mare de acces decât predecesorii săi.

    1956    Cercetătorii de la MIT au construit TX-0, primul calculator cu scop general şi programabil, construit cu tranzistoare. Pentru a facilita înlocuirea acestora, proiectanţii le-au pus într-o "sticlă", asemănătoare cu tuburile vidate. Construit în Laboratorul Lincoln al companiei MIT, TX-0 a fost apoi mutat în Laboratorul de Cercetare Electronică al firmei MIT, unde a găzduit o serie de teste de programare, printre care un film western de la TV, X şi 0 3-D şi un labirint cu un şoricel.

    1958    SAGE - Semi-Automatic Ground Environment - a făcut legătura între sute de staţii radar din S.U.A. şi Canada în prima reţea de comunicaţii de scară largă. Un operator ordona acţiunile prin atingerea ecranului cu un pistol luminos. Acest calculator a fost folosit de sistemul de apărare aeriană al S.U.A. Fiecare calculator folosea un megawatt de energie pentru ca cele 55.000 de tuburi vidate, 175.000 de diode şi 13.000 de tranzistoare să funcţioneze.
    196  Computerele sunt aparate complexe care pot umple camere întregi, necesitând echipe întregi de operatori. Cu toate acestea, un grup de ingineri, conduşi de Kenneth Olsen, sunt convinşi că este posibilă producerea unor computere de birou mai simple şi mai mici. Cu trei ani în urmă, ei au fondat în Massachusetts, Statele Unite, Compania Digital Equipment (DEC), pentru a transpune în realitate visul lor. Majoritatea oamenilor de afaceri au nevoie de computere care să efectueze sarcini obişnuite precum calcularea unui stat de plată; Olsen a realizat că pentru acesta ar fi de preparat un calculator mai mic, mai sigur şi mai puţin costisitor. Anul acesta, DEC a lansat primul său computer, Programmed Data Processor model 1 sau PDP-1, la un prim preţ de doar 120.000 dolari. Deşi corpul principal al computerului are dimensiunile unui cabinet, el are un panou de comandă şi o tastatură care încap pe birou. Creatorii de la MIT au creat primul joc video computerizat, SpaceWar!, pentru acesta. Acest joc a fost folosit ca o demonstraţie standard pe toate calculatoarele PDP - 1.

 

    1964    Supercalculatorul 6600 al firmei CDC, proiectat de Seymour Cray, a efectuat 3 milioane de instrucţii pe secundă - o viteză de procesare de trei ori mai mare decât  cea a celui mai apropiat competitor, calculatorul Stretch al firmai IBM. 6600 a păstrat distincţia de cel mai rapid calculator din lume până în 1968, când a fost surclasat de succesorul său, CDC 7600. Uimitoarea viteză venea prin asociera celor 10 mici calculatoare periferice.

 

    1965    Producătoarea americană de computere, Compania Digital Equipement, şi-a lansat noul model PDP-8. Aparatul a fost deja numit "minicalculator" , are dimensiuni reduse în comparaţie cu calculatorul, ocupând o încăpere întreagă. PDP-8 are dimensiunile unui dulap şi este foarte ieftin – o versiune mai simplă poate fi achiziţionată cu mai puţin de $25.000! Aparatul are o uluitoare memorie de 4 kiloocteţi şi este destul de rapid pentru a putea fi folosit pentru o largă varietate de sarcini, de la cercetare ştiinţifică până la stabilirea tipului de caractere ce trebuie folosite. În plus acesta este mult mai uşor de utilizat. Viteza, dimensiunile mici şi preţul rezonabil au făcut ca PDP-8 să se vândă în mii de exemplare, aflându-se în fabrici, mici afaceri şi laboratoare ştiinţifice.
    1968    Calculatorul de Ghidaj Apollo şi-a făcut debutul pe orbita Pământului în Apollo 7. După un an, acesta a ghidat pe Apollo 11 pe suprafaţa lunii. Astronauţii comunicau cu calculatorul prin apăsarea unor coduri formate din 2 cifre şi a categoriei sintactice. Acesta avea afişaj şi tastatură.
    1971    Kenbak-1 a fost primul PC (calculator personal), având preţul de $750. Proiectat de John V. Blankenbaker folosind circuite integrate de scara medie şi mică, Kenbak-1 se baza pe comutatoare pentru intrare şi lumini pentru ieşire. Acesta avea o memorie de 256 de octeţi. În 1973, după vânzarea a doar 40 de exemplare, firma Kenbak Corporation a fost închisă.
    1971    Intel a lansat un microprocesor, un produs care a influenţat viitorul calculatoarelor. În timp ce lucrau la proiectarea unui nou calculator, inginerii şi-au dat seama că performanţele calculatorului puteau fi îmbunătăţite la costuri mai mici, dacă cele 12 cipuri care executau toate sarcinile ar fi fost înlocuite cu un singur cip care să efectueze toate sarcinile. Noul microprocesor conceput de Ted Hoff a fost numit Intel 4004. Fiecare cip conţin însă 2300 de tranzistoare, care pot executa 60.000 operaţii pe secundă.

 

 

Back Next

 

Home | Cronologie | Componente | Generatii | Software | Calculatoare Celebre | Curiozitati | Resurse | Contact