bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.
1982 - 1990
 
Home
Cronologie
Componente
Generatii
Software
Calculatoare Celebre
Curiozitati
Resurse
Contact

    1982    În 1982, revista Time acorda titlul de Om al anului calculatorului. La începutul anilor 1980, computerele aveau deja o formă compactă, câştigaseră încrederea consumatorilor şi erau suficient de ieftine pentru a intra în dotarea birourilor, a şcolilor şi a căminelor familiale. De multe ori, ele puteau fi achiziţionate din orice magazin de produse electronice. Prin 1984, după ce luaseră un prim contact cu facilităţile oferite de calculatorul de uz domestic, milioane de utilizatori s-au arătat entuziasmaţi de potenţialul lui. Printre domeniile de interes se numărau programele de contabilitate, de procesare de text, cărţile de bucate, platformele software pentru publicaţii şi jocurile.

 

    1982    Commodore prezintă calculatorul Commodore 64, care avea un procesor 6510, 64 Kocteţi de RAM, 20 Kocteţi de ROM, Microsoft BASIC, placă de sunet, ecran color, costând doar $595. În anul următor, preţul a scăzut la $200. Acesta a devenit cel mai bine vândut calculator al tuturor timpurilor, cu vânzări de peste 20 de milioane de exemplare. A fost primul calculator personal cu sintetizor de sunet integrat.

 

    1982    Cray XMP, primul calculator în acesta an, aproape că şi-a dublat viteza de operare faţă de concurenţii săi prin sistemul de procesare paralelă care efectua 420 de milioane de operaţii cu virgulă mobilă pe secundă  (420 de megaflopi). Prin aranjarea a două Cray-uri să lucreze împreună la părţi diferite ale unei singure probleme s-a obţinut o viteză mult mai mare. Cray-urile au fost intens folosite de instituţii de cercetare militară şi ştiinţifică.

 

    1983    Apple prezintă Lisa (Local Integrated Software Architecture), primul calculator personal cu interfaţă grafică (GUI) şi primul care avea mouse-ul ca element standard. Datorită preţului foarte ridicat ($10.000) şi a vitezei reduse, Lisa a fost un eşec total, deoarece au fost produse 100.000 de exemplare. Lisa rula pe un microprocesor Motorola 68000 şi era echipat cu 1 Moctet de memorie, un monitor alb-negru de 12 inci, două unităţi de dischetă de 5 1/4 inci şi un hard disk Profile de 5 Mocteţi. Proiectanţii s-au inspirat de la Xerox Star, care includea un sistem numit Smalltalk, având un mouse, ferestre şi meniuri pop-up.

 

    1983    Compaq Computer Corp. introduce prima clonă a PC-ului care folosea acelaşi software ca şi PC-ul IBM. Cu succesul clonei, Compaq a înregistrat în primul am vânzări de $111 milioane, cea mai mare sumă obţinută de o firmă americană într-un singur an. Odadă cu introducerea clonei PC-ului, Compaq a lansat o piaţă pentru calculatoarele compatibile IBM care în 1996 a ajuns la 83% din toată piaţa de calculatoare personale. Clona Compaq era aproape 100% compatibilă cu PC-ul IBM.
    1984    Apple Computer lansează Macintosh, primul calculator de succes cu interfaţă grafică şi cu mouse. Bazat pe microprocesorul Motorola 68000, Macintosh includea foarte multe caracteristici ale lui Lisa, dar la un preţ mult mai rezonabil: $2.500. Printre aplicaţiile incluse s-au remarcat MacPaint, la care putea fi folosit mouse-ul, şi MacWrite, care demonstra WYSIWYG (What You See Is What You Get - Ceea ce vezi este ceea ce obţii) a editorului de text.
    1984    IBM lansează PC Jr. şi PC-AT. PC Jr. a eşuat, dar PC-AT, de câteva ori mai rapid decât PC original şi bazat pe cipul Intel 80286, a avut succes datorită marilor creşteri de performanţă şi a capacităţii de stocare, toate pentru $4.000. De asemenea el includea mai mult RAM şi dischete de 5 1/4 inci cu o capacitate de 1.2 Mocteţi.
    1986    Daniel Hillis de la compania Thinking Machines Corp. a dus inteligenţa artificială cu un pas înainte când a dezvoltat conceptul de paralelism masiv, folosindu-l în Connection Machine. Acest aparat folosea 16.000 de procesoare şi putea să execute câteva miliarde de operaţii pe secundă. Fiecare procesor avea memoria sa legată de cea a celorlalte printr-o reţea flexibilă pe care utilizatorii puteau să o schimbe prin reprogramare. Sistemul de conectări şi de comutatoare lăsa procesoarele să trimită informaţii şi să le ceară ajutorul celorlalte procesoare într-o simulare de apel asociativ asemănătoare creierului. Folosind acest sistem, aparatul putea să lucreze mai rapid decât oricare altul.
    1986    IBM şi MIPS lansează prima staţie de lucru bazată pe RISC, PC/RT şi sisteme bazate pe R2000. S-a observat cele mai simple 20% de seturi de instrucţiuni ale calculatorului fac 80% din tot lucrul, printre care operaţiile de bază cum ar fi adunatul, încărcarea din memorie şi stocarea în memorie. PC-RT avea1 Moctet de RAM, o unitate de dischetă de 1.2 Mocteţi şi un hard disk de 40 Mocteţi. Acesta efectua 2 milioane de instrucţiuni pe secundă, dar alte calculatoare bazate pe RISC aveau o viteză semnificat mai mare.

 

    1987    IBM introduce calculatoarele PS/2, care au făcut ca dischetele de 3 1/2 inci şi VGA-ul (Video Graphics Array) standarde pentru calculatoarele IBM. Acestea au fost primele care s-au bazat pe cipul Intel 80386, iar compania IBM a vândut mai mult de 1 milion de exemplare într-un singur an. În acelaşi timp, IBM a lansat un nou sistem de operare, numit OS/2, care permitea folosirea mouse-ului cu calculatoarele lor pentru prima oară.
    1988    Co-fondatorul Apple, Steve Jobs, a părăsit firma pentru a forma propria lui companie, NeXT. Calculatorul creat de el a fost un eşec, dar a fost recunoscut ca o reală inovaţie. La un preţ de $6,500, NeXT a rulat prea încet pentru a deveni popular. Acesta a fost primul calculator personal care să aibă în componenţa sa o unitate de stocare optică, un procesor de semnale digitale care oferea recunoaşterea vocii şi limbaje orientate pe obiecte pentru a simplifica programarea. NeXT folosea un microprocesor Motorola 68030, 8 Mocteţi de RAM şi stocare pe discuri optice de 256 Mocteţi.

 Back Next

 

Home | Cronologie | Componente | Generatii | Software | Calculatoare Celebre | Curiozitati | Resurse | Contact