bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.
ENIAC
 
Home
Cronologie
Componente
Generatii
Software
Calculatoare Celebre
Curiozitati
Resurse
Contact

 

ENIAC (Electronic Numerical Integrator And Computer) a fost primul calculator numeric, de dimensiuni mari, pentru uz general. ENIAC a fost construit iniţial pentru Armata Statelor Unite, spre a calcula traiectoria proiectilelor de artilerie. Mai târziu, a fost folosit în calculele asociate cu cercetarea armelor nucleare, a predicţiilor meteorologice, şi proiectarea tunelelor aerodinamice. ENIAC a fost pus în funcţiune în februarie 1946 şi a fost folosit până în octombrie 1955.



ENIAC a fost construit la Moore School of Electrical Engineering din cadrul Universităţii din Pennsylvania, de către fizicianul american John W. Mauchly şi inginerul electronist, americanul J. Presper Eckert. Eckert şi Mauchly au proiectat ENIAC la numai 3 ani după ce au primit această sarcină din partea Armatei. În 1947, ENIAC a fost mutat de la Universitatea din Pennsylvania la lăcaşul final: Zona de Testare din Aberdeen, din statul Maryland. Numai un singur sistem de acest gen a fost vreodată construit, dar a funcţionat în mod continuu până în octombrie 1955.

Spre deosebire de calculatoarele moderne care folosesc microprocesoare alcătuite din mii sau milioane de tranzistoare, ENIAC a folosit tuburi electronice pentru procesarea datelor. A fost construit din 19.000 de tuburi de mărimea unui bec mic. Calculatorul era alcătuit din 30 de module separate, fiecare cu alimentare proprie şi sistem de răcire. Cântărea mai mult de 30 de tone, a ocupat un spaţiu de 162 metri pătraţi şi a consumat 175 de KW.

ENIAC conţinea 20 de registre speciale, numite acumulatoare, care depozitau calculele intermediare şi cele finale. Fiecare acumulator reţinea un număr de 10 cifre. Spre deosebire de sistemul binar folosit de calculatoarele din ziua de azi, calculele şi operaţiile în ENIAC se făceau în sistemul zecimal. ENIAC putea să efectueze în jur de 5.000 de operaţii pe secundă. Această viteză era de 10.000 de ori mai mică decât viteza calculatoarelor moderne din ziua de azi. Probleme care erau rezolvate la acea vreme manual, într-o zi sau două, erau rezolvate de ENIAC în 20 de secunde. La început, oamenii de ştiinţă programau şi introduceau datele în ENIAC schimbând manual, conexiunile interne ale maşinii. Mai târziu, o metodă mult mai eficientă pentru introdusul datelor a fost maşina IBM de perforat cartele. O altă maşină de citit cartele perforate a fost folosită ca să înmagazineze datele. Când ENIAC termina un calcul, o serie de lumini se aprindeau, sau se tipărea o anumită secvenţă de cartele, ca să îi anunţe pe utilizatori ca operaţia era finalizată.

ENIAC a fost conceput să calculeze în mod continuu zi şi noapte. Datorită faptului că circuitele sale era compuse dintr-un număr mare de tuburi care se ardeau regulat, ENIAC era des în reparaţii. Din acest motiv, timpul net de funcţionare a fost mult redus. În timpul unei săptămâni tipice, ENIAC funcţiona cam 2/3 din timp. Imediat ce Eckert şi Mauchly au terminat ENIAC, au semnat un nou contract în vederea construirii unui urmaş: EDVAC (Calculator Electric Automatic pentru Variabile Discrete). Structura mai eficientă a acestuia reducea numărul de tuburi din EDVAC la aproximativ 4.000.

Deşi a fost prima maşină de mărime mare care să efectueze calcule de rutină într-un mediu de producţie, ENIAC nu a fost primul calculator electronic. Între 1939 şi 1942, John Atanasoff, un profesor de fizică şi matematică de la Univeristatea de Stat din Iowa şi studentul lui, Clifford Berry, au asamblat calculatorul Atanasoff-Berry, care a introdus multe inovaţii legate de circuitele numerice. Sistemul lor folosea sistemul matematic binar cu 1 şi 0 folosit în mod curent în calculatoarele de azi, şi un sistem de memorie care înmagazina datele într-un mod asemănător cipurilor de memorie folosite în ziua de azi.

Dupa ce Eckert şi Mauchly au brevetat ENIAC, au avut loc o serie de procese care să determine cine a creat de fapt primul calculator electronic modern. Într-un târziu, în 1973, Curtea Federală de Justiţie a anulat brevetul pentru ENIAC şi a recunoscut, la mai mult de 30 ani după descoperire, pe Atanasoff şi Berry ca fiind pionierii calculatorului.

Next

Home | Cronologie | Componente | Generatii | Software | Calculatoare Celebre | Curiozitati | Resurse | Contact